Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o činnosti SDH Nepomuky za rok 2011

 hasičské závody, kulturní akce, návštěvy, vybavení, klubovna, brigády a další informace...

 Zpráva o činnosti SDH Nepomuky za rok 2011

 

Hasičské závody

Okrsková soutěž v Dolní Čermné:

14. května jsme se zúčastnili okrskové soutěže s dvěma družstvy. Kategorie muži I – Karel Lešikar, Michal Sudík, Milan Šilar, Tomáš Lešikar, Tomáš Šilar, Martin Hejl a Tomáš Křivohlávek. Kategorie muži II – Karel Lešikar st., Jiří Lešikar, Lukáš Lešikar, Jiří Novák, Josef Málek, Josef Kittner a Milan Křivohlávek. Muži I se umístili na 4. místě a muži II na 3. místě.

Po této soutěži jsme se rozhodli vytvořit stálé družstvo a zúčastňovat se soutěží v okolí. Složení družstva je následující: Martin Hejl, Tomáš Šilar, Michal Sudík, Lukáš Lešikar, Tomáš Křivohlávek, Milan Šilar, Karel Lešikar a jako náhradník občas zaskakoval Vojtěch Mikula z SDH Horní Čermná.

            V červenci začaly trénovat i ženy. Kvůli tomu, že jsme měli v SDH jen 3 ženy, tak se domluvily s kamarádkami, aby jim pomohly zformovat družstvo. Složení družstva tedy bylo následující: Lucie Křivohlávková, Kateřina Krudencová, Markéta Jelínková, Denisa Šilarová, Andrea Kropáčková, Adéla Ficnarová a Kristýna Hrdinová z SDH Horní Čermná. Doufejme, že jim zápal do trénování zůstane, aby se mohly příští rok ukázat na soutěžích.

Velká cena Ústeckoorlicka Černovír

            25. června jsme se zúčastnili našich prvních závodů. Nebylo to nic extra, protože jsme měli půjčenou PS 12 bez úprav a proti ostatním s motory 1,9 to nešlo. Umístili jsme se na 23. místě.

Velká cena Ústeckoorlicka Dolní Třešňovec

            9. července jsme se zúčastnili dalšího ligového závodu. Umístili jsme se na 18. místě. A definitivně bylo jasné, že potřebujeme lepší stroj.

O pohár starosty Turov

            6. srpna jsme zavítali do Turova. Tyto závody byly o něco lepší než ty ligové. Nebyly zde tak silné stroje a tak jsme se umístili na 7. místě.

Velká cena Ústeckoorlicka Brandýs nad Orlicí

27. srpna se nám v Brandýse zadařilo a s 15. místem jsme dostali náš první ligový bod a postoupili do vyřazovacích bojů. Bohužel jsme dostali jednoho z nejsilnějších soupeřů a tak jsme po prvním kole vypadli.

 

 

Velká cena Ústeckoorlicka Lanškroun

            3. září jsme si mohli poprvé obléknout nové dresy, které nám zakoupila obec Horní Čermná. Dokázali jsme vybojovat 16. místo.

Velká cena Ústeckoorlicka Nekoř

            17. září byl poslední závod ligy. O prvních místech už bylo rozhodnuto v dřívějších závodech, takže konečné výsledky se změnily jen málo. My jsme se v Nekoři umístili na 18. místě.

Závody PPS 8 Albrechtice

            24. září jsme se zúčastnili z organizačního hlediska snad nejhorších závodů. Dlouhé čekání na výsledky a málo týmů. Ale i tak jsme se umístili na 5. místě.

Ligové dozvuky Letohrad

            15. října byly v Letohradě asi nejzajímavější závody sezóny. Přijela spousta družstev z různých lig. My získali 24. místo a byl to pro nás poslední závod sezóny.

 

Hasičské soustředění

            Od 15. do 20. srpna bylo naše závodní družstvo na soustředění v Sázavském údolí. Akce to byla velmi povedená z hlediska utužení kolektivu a zjištění, co kdo od závodů očekává. Prošli jsme si různé tréninkové metody, abychom zjistili, co nám bude nejvíce vyhovovat. Příští rok si to určitě zopakujeme.

 

Kulturní akce

Zabijačkové hody

Už se to pomalu stává tradicí, že zjara se v Nepomukách dělá veřejná zabijačka vedená naším hasičským sborem.

Kančí hody (2. dubna)

Připravili jsme pro veřejnost kančí i jiné speciality jako kančí pečeně se zelím a na šípkové omáčce, guláš a býčí žlázy.

Pálení čarodějnic (30. dubna)

            Jako každý rok se v Nepomukách u kulturního domu konalo pálení čarodějnic. Letos nám na sále zahrála kapela QUIZ.

Slavnosti piva (4. června)

Rok od roku větší akce. Letos zde byla piva čtyř pivovarů – Svijany, Chotěbor, Novoměstský a Polička. K jídlu byla připravena spousta grilovaných pochoutek. Na improvizovaném pódiu se vystřídaly čtyři kapely.

Zájezd Svijanské slavnosti piva (16. července)

            Po velice úspěšném loňském zájezdu jsme připravili další. Zájezd byl pro členy SDH i pro veřejnost. Jeli jsme autobusem pro 63 osob. Sraz byl brzo ráno před kulturním domem. Po cestě jsme nabrali další lidi a vyrazili do Svijan. Jako první byla zastávka v pivovaru a poté na slavnostech piva. Bylo krásné počasí, hodně lidí se šlo koupat, a pivo bylo vynikající stejně jako hudební doprovod. Domů jsme vyrazili hodně pozdě v noci.

Letní posezení (20. srpna)

            Po několika týdnech nepříznivého počasí snad první slunný den. Ideální na posezení s přáteli v Nepomukách u kulturního domu. Připravili jsme různé pochoutky na grilu a krásně vychlazené pivo.

Lanškrounská kopa (9. a 10. září)

            Připravili jsme občerstvení pro účastníky Lanškrounské kopy. V pátek jsme v našem stánku nabízeli grilovaného krocana, v sobotu pak prase. K pití vychlazené Svijany a Kofolu.

 

Podzimní zabijačka (28. října)

            Další zabijačka pro veřejnost. Jen se nám tentokrát nepovedly kroupy.

 

Zábava (19. listopadu)

            Pozvali jsme do kulturního domu kapelu Moucha. Účast byla pěkná a pivo teklo proudem. Příští rok určitě zkusíme uspořádat více zábav.

 

Silvestr (31. prosince)

            Rozhodli jsme se uspořádat silvestr pro veřejnost. Pro ty co přišli, tu čekal gulášek k večeři, spousta šampaňského a po večeři kdo měl ještě hlad tak raut.

 

Náš sbor nabízí zajištění občerstvení a kulturního programu pro soukromé akce a jiné spolky v obci. V letošním roce tohoto využili např. Myslivecké sdružení z Horní Čermné a Nepomuk a Klub českých turistů Lanškroun.

 

Návštěvy akcí, na které jsme byli pozváni

            Letos jsme se zúčastnili pouze dvou akcí.  První byla 9. července na oslavu 120 let SDH Koburk. Kde byla i výstava historické techniky a ukázka požárního útoku ze začátku minulého století. Druhou akcí bylo loučení s létem v Horním Třešňovci. Zde probíhala soutěž v požárním útoku s pitím nejrůznějších nápojů a pojídáním pudinku. Naše družstvo ve složení Lukáš Lešikar, Milan Šilar, Lucie Křivohlávková, Kateřina Krudencová a Markéta Jelínková se umístilo na 2. místě.

 

Brigádnické práce

            Letos jsme upravovali terén a odvodnění okolo kulturního domu. Snažili jsme se hlavně, aby zde bylo příjemné prostředí pro lidi a aby se k nám rádi vraceli na akce. Proběhla výměna pánských záchodů. Postavili jsme venkovní gril s udírnou. Bylo opraveno venkovní schodiště. Vymaloval se celý kulturák. Připravilo se dříví na celý rok. Byla zahájena příprava hasičského cvičiště pod poldrem. Vyrobili jsme skládací lavičky na akce. Opravila se Avia a požární stříkačka PPS 8. Na vlastní náklady jsme sehnali obrubníky a upravili jsme parkoviště před kulturním domem. Téměř každý ze sboru nějakým způsobem přiložil ruku k dílu. Dohromady zde bylo odpracováno přes 1000 brigádnických hodin. V příštím roce hodláme pokračovat v úpravách a doufáme, že nás v tom budou lidé podporovat.

 

Vybavení

            Letos byla také zakoupena spousta vybavení. Jelikož jsme začali s požárním sportem, tak jsme museli pořídit stříkačku, rozdělovač, koš, proudnice, savice, přilby, opasky apod. Obec nám zakoupila dresy. Samy jsme si pořídili sportovní obuv a další potřebné materiály. Mimo požárního vybavení se koupil party stan 6x12 m, který za poplatek propůjčujeme.

 

Klubovna

            Od května provozujeme v kulturním domě klubovnu. Zde se scházejí hasiči a naši přátelé, aby si poseděli u piva a poklábosili spolu. Zavedli jsme zde systém služeb, kdy se lidé střídají po týdnu. Otevřeno máme od pátku do neděle a ve středu. Peníze, které tímto získáváme používáme na opravy a úpravy KD a na financování hasičského družstva. Lidé, kteří se starají o chod klubovny: Josef Kittner, Karel Lešikar, Martin Hejl, Veronika Čejková, Tomáš Křivohlávek, Michal Sudík, Milan Křivohlávek, Jiří Novák.

 

Práce z hlediska požární bezpečnosti a připravenosti

            V letošním roce jsme se zúčastnili několika kurzů a pravidelných cvičení. Pravidelná cvičení v našem okrsku míváme čtyři. Zkoušíme na nich připravenost stříkaček k požárům, hledání pohřešovaných osob, komunikaci s ostatními jednotkami a různé krizové situace.

            Letos se v obci zřídila jednotka JSDH. Od nás tam je pět členů: Karel Lešikar, Jiří Lešikar, Lukáš Lešikar, Michal Sudík a Josef Kittner. Připsali jsme si jeden zásah, když jsme byli u požáru hořícího domu v Žichlínku.

 

Informace o SDH pro veřejnost

            Dvakrát do roka píšeme do obecního zpravodaje, co vše jsme podnikli. Pro veškeré fotky, videa a pozvánky na akce jsme vytvořili facebook stránku (www.facebook.com/sdhnepomuky). Stránka je veřejně přístupná a kdokoliv si ji může prohlédnout. Dále jsme vytvořili stránky www.sdhnepomuky.cz, kde se lide mohou dočíst o veškerých věcech týkajících se sboru atp.

 

 

 

 

 

 
 


Facebook

Statistiky

Online: 1
Celkem: 310056
Měsíc: 4360
Den: 131